Te warm om te werken?

Te warm om te werken?

Periodes van grote warmte, om niet te spreken van hittegolven, hebben niet alleen op het klimaat een grote invloed. Ook werknemers ondergaan soortgelijke negatieve gevolgen in hun werkomgeving wanneer het kwik de hoogte in gaat (en blijft).

Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (of beter: ARAB) voorziet een hele resem van maatregelen die de werkgever moet ondernemen bij warm (of koud) weer.

De implementatie van het ARAB ligt evenwel moeilijk. Het is immers niet de omgevingstemperatuur die wordt meegedeeld door het KMI of de plaatselijke weerhut dewelke de drempelwaarden bepaalt.

Dergelijke vaststellingen vragen om een “globethermometer”, dewelke eveneens rekening houdt met de stralingstemperatuur en luchtvochtigheid. Deze temperatuur valt doorgaans kouder uit dan de daadwerkelijk gemeten temperatuur. Bovendien is zo’n globethermometer een serieuze investering, zodoende dat niet elke werkplek hiermee is uitgerust.

Geen vaststelling van deze (specifieke) temperatuur, dus kan er geen sprake zijn van enige inbreuk?

Gezond verstand is de enige oplossing voor deze problematiek.

Werkgevers kunnen voorzien in bijkomende ventilatie, meer pauzes of passende verfrissingsmogelijkheden om de temperatuur wat draaglijker te maken. Ook aangepaste kledij kan een oplossing zijn, vooral voor de mannelijke werknemers. Een korte broek is hier een sprekend voorbeeld van. Dit houdt niet in dat alle soorten van korte broeken toegelaten zijn, een “geklede bermuda” is zeker een optie, een zwemshort hoegenaamd niet.

Werknemers hebben er op hun beurt alle belang bij om hier duidelijk over te communiceren en hun verzuchtingen aan te geven. Eenvoudigweg thuis blijven is zeker geen optie.

Heeft u, als werkgever of werknemer, specifieke vragen naar aanleiding van extreme weersomstandigheden, kan u steeds vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor via de gekende kanalen, zodoende dat wij u een gepast antwoord kunnen bieden.