Het beperkt deskundig onderzoe...

Het beperkt deskundig onderzoek, het vereenvoudigd deskundig onderzoek, de mini-expertise of “light”-expertise: een oplossing voor geschillen met een beperkte omvang of inzet – deel 1

Om de oorzaak van (vermeende) bouwgebreken te achterhalen, zal er in bouwgeschillen gewoonlijk een deskundigenonderzoek worden gevoerd. Dit kan georganiseerd worden zonder tussenkomst van de rechtbank, in de vorm van een eenzijdig of gezamenlijk deskundigenonderzoek, of in het kader van een gerechtelijke procedure, in de vorm van een gerechtelijk deskundigenonderzoek (zie “Het deskundigenonderzoek in bouwzaken”, 6 april 2023, https://advocaten-leuven.be/het-deskundigenonderzoek-in-bouwzaken/).

Afhankelijk van de omvang van het geschil, kan dit laatste evenwel jaren aanslepen.

Wanneer er echter sprake is van een geschil van beperkte omvang of draagwijdte of met geringe inzet, kan de rechter beslissen om een beperkt deskundig onderzoek of mini-expertise te bevelen in plaats van een volwaardig deskundig onderzoek.

Artikel 986 Ger.W. stelt hierover het volgende:

De rechter kan een deskundige aanwijzen die aanwezig moet zijn bij een onderzoeksmaatregel die hij heeft bevolen om technische toelichting te verstrekken. De rechter kan eveneens een deskundige aanwijzen om mondeling verslag te doen op de daartoe vastgestelde zitting. De rechter kan deze deskundigen gelasten tijdens hun verhoor stukken over te leggen die dienstig zijn voor de oplossing van het geschil.

De deskundige mag zich van stukken bedienen. Deze stukken worden na de tussenkomst van de deskundige ter griffie neergelegd. De partijen of hun raadslieden kunnen hiervan kennis nemen.

[…]

Van de verklaring van de deskundige wordt proces-verbaal opgemaakt.

Het ereloon en de kosten van de deskundige worden door de rechter onmiddellijk begroot onderaan het proces-verbaal met bevel tot tenuitvoerlegging ten laste van de partij of partijen die hij aanwijst en in de verhouding die hij bepaalt. Deze bedragen zullen in de eindbeslissing als gerechtskosten worden begroot.

De wettelijke regeling van de mini-expertise is zeer beperkt waardoor de invulling ervan grotendeels afhangt van de rechter.

De rechter zal zelf bepalen welke onderzoeksmaatregel hij zal bevelen en welke invulling hieraan zal worden gegeven. Hij dient immers steeds de meest eenvoudige, snelle en goedkope onderzoeksmaatregel te bevelen die volstaat om het geschil op te lossen. Daar een rechter een jurist is, zal hij gewoonlijk een deskundige aanwijzen die aanwezig zal zijn bij de onderzoeksmaatregel om technische toelichting te verstrekken.

Om meer te weten te komen over de verschillende vormen van onderzoeksmaatregelen en hun voordelen, kan u later het tweede deel van dit artikel raadplegen.

Bent u betrokken bij een bouwgeschil of wenst u een advies?

Bij vragen over dit thema kan u zeker bij ons terecht: info@advocaten-leuven.be – 016/30 14 40.