Het “Salduz-arrest” en de ...

Het “Salduz-arrest” en de “Salduz-wetgeving”: what’s in a name?

Het Salduz-arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dateert van 27 november 2008 en vormde een belangrijk keerpunt in de waarborging van het recht op een eerlijk proces, met name het recht op bijstand van een advocaat tijdens politieverhoren.

Het arrest handelt over de Turkse jongeman Yusuf Salduz die op 17-jarige leeftijd werd gearresteerd door de Turkse politie op verdenking van deelname aan een illegale demonstratie. Salduz werd verhoord door de politie zonder bijstand van een advocaat en bekende zijn betrokkenheid. Tijdens navolgende verhoren trok hij die bekentenis in. De bekentenis was later het doorslaggevende element om hem te veroordelen.

Salduz bracht de zaak voor het EHRM, waar hij stelde dat zijn recht op een eerlijk proces, zoals gewaarborgd door artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), was geschonden. Het Hof gaf hem gelijk en oordeelde dat een verdachte vanaf het allereerste politieverhoor recht moet hebben op toegang tot een advocaat, tenzij er dwingende redenen zijn om dit te weigeren, zoals bijvoorbeeld in gevallen van gevaar voor de openbare veiligheid. Zonder dit recht is de verdachte kwetsbaar voor druk of ongeoorloofde ondervragingstechnieken, wat kan leiden tot onrechtmatige zelfincriminatie.

De belangrijkste conclusie uit het Salduz-arrest is dat bekentenissen of andere verklaringen die zijn afgelegd zonder de aanwezigheid van een advocaat niet als bewijs mogen worden gebruikt indien dit het recht op een eerlijk proces zou schenden.

Het arrest leidde tot grote hervormingen in veel Europese landen, waaronder België, die hun strafprocesrecht hebben aangepast om verdachten het recht op toegang tot een advocaat vanaf het eerste verhoor te garanderen. In België werden deze beginselen door de Wet van 13 augustus 2011 verankerd in artikel 47bis van het Wetboek van Strafvordering.

Wordt u uitgenodigd voor een verhoor bij de politie? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons kantoor via info@advocaten-leuven.be of +32 16 30 14 40 voor juridisch advies of bijstand tijdens het verhoor.