Op vakantie naar het buitenlan...

Op vakantie naar het buitenland met de kinderen en een dwangsom

U vreest dat uw ex-partner definitief zal verhuizen naar het buitenland met de kinderen?  Het is niet ongebruikelijk dat 1 van de ouders afkomstig uit het buitenland na het mislukken van de relatie opnieuw wenst terug te keren naar zijn of haar land van herkomst.

Maar kan deze ouder dan zomaar de kinderen meenemen?

Beide ouders oefenen in principe het ouderlijk gezag gezamenlijk uit, zodat de ene ouder de kinderen niet zonder toestemming van de andere ouder naar het buitenland kan nemen. Dit geldt niet alleen voor een definitieve verhuis, maar ook voor een vakantie in het buitenland.

Indien men vreest dat de ouder na zulke vakantie met de kinderen in het buitenland niet zou terugkeren, kan men de rechtbank bovendien verzoeken om een dwangsom te koppelen aan zulk verblijf.

M.a.w. men kan veroordeeld worden tot het betalen van een dwangsom per dag vertraging dat de kinderen niet teruggebracht worden na het verblijf in het buitenland. Zulke dwangsom biedt de garantie aan de thuisblijvende ouder dat de andere ouder zal terugkeren met de kinderen.

Zulke dwangsom zal ook de thuisblijvende ouder wellicht ertoe aanzetten om gemakkelijker zijn/haar akkoord met de vakantie in het buitenland te geven.

Uiteraard zal de rechtbank telkens beoordelen in welke mate zulke dwangsom effectief gerechtvaardigd is.

Indien u hierover meer informatie wenst, kan u steeds ons kantoor contacteren via info@advoacten-leuven.be of 016/301440.