Huurovereenkomsten dewelke werden gesloten op of na 1 januari 2019 vallen in Vlaanderen onder de toepassingsregels van het Vlaams Woninghuurdecreet.
Net zoals onder de Federale Woninghuurwet wordt er in principe van uitgegaan dat een woninghuurovereenkomst wordt afgesloten voor een duurtijd van negen jaar. Partijen kunnen van deze duurtijd afwijken door een woninghuurovereenkomst te sluiten van het korte duurstelsel. Dergelijke overeenkomsten kunnen maximaal worden aangegaan voor een duurtijd van drie jaar.
Maar waarom zou je voor dit korte, afwijkende systeem opteren?
Ben je als kandidaat-huurder (relatief) zeker van het gegeven dat je de huurwoning niet langer dan drie jaar zal betrekken, dan is het sterk aangeraden om van de algemeen geldende duurtijd van negen jaar af te zien.
In geval je de woninghuurovereenkomst opzegt voor het verstrijken van de eerste driejarige huurperiode, ben je onder het lange huurstelsel van negen jaar een opzegvergoeding verschuldigd gelijk aan de huurprijs van hetzij drie maanden, twee maanden dan wel één maand afhankelijk of je in het eerste, tweede of derde huurjaar opzegt.
Zeg je een woninghuurovereenkomst van het korte duurstel vroegtijdig op, dan is er slechts een verbrekingsvergoeding verschuldigd gelijk aan anderhalve maand, één maand of een halve maand huur, wederom afhankelijk of je opzegt tijdens het eerste, tweede of derde huurjaar.
Uiteraard is er geen opzegvergoeding verschuldigd wanneer je louter opzegt tegen het einde van de overeengekomen huurtijd.
Heeft u bijkomende vragen over een aangerekende verbrekingsvergoeding, of heeft u een algemene vraag inzake het huurrecht, dan kan u ons steeds contacteren voor een afspraak, hetzij per mail via info@advocaten-leuven.be dan wel telefonisch op nummer +32 16 30 14 40.