Wanneer dient een ondernemer h...

Wanneer dient een ondernemer het faillissement aan te vragen?

Het Wetboek van economisch recht stelt dat een ondernemer zich in staat van faillissement bevindt wanneer is voldaan aan volgende voorwaarden:

“Art. XX.99. De schuldenaar die op duurzame wijze heeft opgehouden te betalen en van wie het krediet geschokt is, bevindt zich in staat van faillissement.”

De schuldenaar, zijnde de ondernemer, dient op duurzame wijze te hebben opgehouden met betalen. Dit betekent dat hij zijn schulden niet langer kan betalen en dus “in staking van betaling” verkeert. Merk op, het gaat hier om een duurzame staking van betaling, niet om een eenmalige of tijdelijke wanbetaling met zicht op beterschap van de financiële situatie.

Niet enkel dient de schuldenaar te hebben opgehouden met betalen maar dient het krediet tevens geschokt te zijn. Dit betekent dat de schuldenaar geen krediet meer kan verkrijgen bij financiële instellingen of dat de schuldeisers geen vertrouwen meer hebben in de schuldenaar en geen afbetalingstermijnen (meer) toestaan.

Van zodra deze twee voorwaarden zijn voldaan, heeft de ondernemer één maand de tijd om aangifte van faillissement te doen. Dit dient elektronisch te gebeuren via de website www.regsol.be.

“Art. XX.102.  De schuldenaar is verplicht, binnen een maand nadat hij heeft opgehouden te betalen, daarvan aangifte te doen ter griffie van de bevoegde rechtbank.”

Na deze vrijwillige aangifte, kan de Ondernemingsrechtbank een vonnis van faillietverklaring uitspreken. Dit betreft een “faillissement op bekentenis”. De ondernemer, thans gefailleerde, wordt geacht in staking van betaling te verkeren vanaf datum van het vonnis.

In het vonnis van faillietverklaring duidt de rechtbank een curator en rechter-commissaris aan voor de verdere afwikkeling van het faillissement. De curator neemt het beheer over van alle goederen van de gefailleerde met het oog op vereffening en de rechter-commissaris oefent controle en toezicht uit op de werkzaamheden van de curator.

Heeft u vragen over het faillissement of wenst u aangifte te doen?

Bij vragen over dit thema kan u zeker bij ons terecht: info@advocaten-leuven.be – 016/30 14 40.